Waarom laten moslims en joden zich besnijden?

Abraham wordt gezien als de aartsvader, de vader van alle gelovigen. Hij stamde uit het geslacht van Sem, de zoon van Noach (je weet wel, van die boot).

Zijn naam was eerst Abram, hij was getrouwd met Sarai. Ze konden geen kinderen krijgen omdat ze onvruchtbaar was. Daarom gaf zij haar dienstmeid, Hagar, aan Abram, zodat hij kinderen bij haar kon verwekken. Zo gezegd, zo gedaan. Jishma’el (of Ismael) werd geboren. 

Vervolgens sprak God tot Abram. God veranderde zijn naam naar Abraham, omdat hij de vader van veel volken zou worden (en Abraham betekent letterlijk: Vader van velen). Sarai heette voortaan Sara, omdat God haar vruchtbaar maakte en zij baarde een zoon, Izaak.

Ook zei God dat Abraham zichzelf moest besnijden en alle mannen en kinderen in zijn huis als teken van het verbond tussen hen en God. Vandaar dat moslims en joden deze traditie tegenwoordig nog steeds voortzetten.

Abraham kreeg later nog zes kinderen met zijn bijvrouw, genaamd Ketura.

Jaren later moest Abraham als ultieme test van het geloof  zijn zoon Izaak, die hij met zijn eerste vrouw Sara verwerkt had, aan God offeren. Net wanneer Abraham het mes in zijn zoon wil steken, weerhoudt een engel hem daar van. De engel vertelt Abraham dat hij ook een ram mag offeren. Hierom offeren moslims een schaap met het offerfeest.

Abraham werd gezien als een wijs man. En in de bijbel staat: “Gij hebt nog geen vijftig jaar en toch hebt gij Abraham gezien?” En vandaar dat je Abraham ziet als je 50 bent, en vrouwen zien Sara op die leeftijd.

Dit verhaal wordt erkent in zowel het christendom, de islam en het jodendom. Dat is de reden dat deze religies ‘Abrahamitisch’ genoemd worden.

Advertenties

Tags: , , , , , , , , , , ,

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: